Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Silkroad Online pod linuxem? ;)  (Przeczytany 1047 razy)
Endrju_G
Mam Moc:)
Administrator
Newbie

« : Czerwiec 14, 2007, 12:59:08 »

Temat ten napisz? tak (mam nadziej?) ?eby nie tylko linuxiarze go zrozumieli Uśmiech

Zaczn? od przedstawienia specyfikacji mojego KOmpa, a jest to:
Procek:              AMD AthlonXP 1600+ Palomino
P?yta:                 ECS na chipsecie VIA KT 333
Grafika:              Sapphie Radeon 9550
RAM:                  1.0 GB
System:              Kubuntu 7.04 Feisty Fawn
Stery od grafiki:   có?, narazie AIGLX, szczerze, boj? si? zainstalowa? XGL, bo zwykle po ich instalacji
                          wykrzacza mi system Chichot Nie twierdz?, ?e akurat ten, ale do tej pory wi?kszo?? :]
Wersja WINE:      wine --version  
                         Wine 0.9.10
                         Dodam, ?e jest to wineCVS samodzielnie ?ci?gni?te i skompilowane ze ?róde? Uśmiech
tutaj: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=29996&highlight=cedega+cvs
jest ?wietny tutorial, jak zainstalowa? WineCVS pod ubuntu Uśmiech Szczerze, instalacja sieciowa k?adzie na ?opatki wszystkie kreatory w windowsie Mrugnięcie Mrugnięcie Ale to takie s?owo od autora Chichot
ps. prawdopodobnie niepowodzeniem zako?czy si? instalacja paczki libgtk-1.2 ale wine dzia?a bez niej....

No wi?c od pocz?tku, przede wszystkim, dobrze mie? w pe?ni zaktualizowany system, a potem si? zabra? za wszelkiego rodzaju instalacje Język

Potem wypada?oby zainstalowa? sterowniki do grafiki, z akceleracj? Uśmiech
nVidia:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty_pl
i wyszuka? na stronie: Jak_zainstalowa.C4.87_sterowniki_grafiki_.28NVIDIA.29
ATI:
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Installation_Guide

Mam oprócz tego zainstalowane wszystkie paczki wymagane do instalacji CVS Cedega, ale prawdopodobnie s? one zb?dne dla wineCVS. Ja osobi?cie zostawi?em CVS Cedege w spokoju, poniewa? wywala?a mi b??d podczas kompilacji, co doprowadza?o mnie do bia?ej gor?czki, zwa?aj?c na to, ile czasu trwa kompilacja grubszej paczki na moim athloniku Język Ofc, umieszcz? tutaj te? instrukcj? do niej, je?li j? jeszcze odnajd? ^^, ale to taka ma?a dygresja Mrugnięcie

w ka?dym razie je?li jest ju? skompilowane i zainstalowane wine, trzeba je skonfigurowa? wystarczy wpisa? w konsoli winecfg i otworzy si? okienko z konfiguracj?, w moim wypadku wystarczy?o ustawi? profil uruchamiania na win98, (oraz zaznaczenia hardware w sekcji direct3D na zak?adce graphics, warto te? odznaczy? na tej samej zak?adce "allow the window manager to control the windows" ) aby silk poprawnie wystartowa?.

Dodam, ?e by?mo?e nie wszystkim potrzeba kompilowa? wine, ale ka?dy wie, ?e lepiej mie? samodzielnie zbudowany programik, bo b?dzie lepiej ?miga? Mrugnięcie

>>>>>>>>
je?li komu? przyjdzie do g?owy m?czy? si? podobnie jak ja, to piszcie, co dzia?a co nie dzia?a, co si? sta?o, ?e dzia?a itd Chichot

zyska?em wreszcie jak?? konkretn? akceleracj? na moim r9550, a to za spraw? sprytnej i ?opatologicznej aplikacji o nazwie envy http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html, niestety nie sprawdzi?em silka na tych sterownikach, bo w mi?dzyczasie skopa?em wine Uśmiech Trzeba pami?ta?, aby odinstalowa? sterownik z envy przed upgrade'm systemu do nowszej wersji (tylko ca?ego systemu). Envy dzia?a na Ubuntu od 6.10 do 7.04 oraz na debianie i mint linuxie Uśmiech

Reklama

: Czerwiec 14, 2007, 12:59:08

gurmier

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 15, 2007, 21:57:43 »

Niech tylko dostane neta w moje rece Język to zaczne sie bawic tez w to. A narazie moge zyczyc tylko powodzenia!!!
piOOtrek
Global Moderator
Newbie

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 18, 2007, 10:18:44 »

ja instalowalem na openSuse 10.2 z najnowszym wine i ati (wszystko z rpm - nie chcialo mi sie kopilowac;(nie ze nie kompilowalo tylko brak checi z mojej strony) ) wydajnosc tragiczna;/ bledy grafy ss nie moge dac bo mi resetowalo Xy ;( jak znajde chwilke to wyedytuje tego posta i napisze normalnie Mrugnięcie niech kazdy kto probowal cos na linuchu z silkiem robic napisze swoje doswiadczenia moze sie uda jakos razem cos zrobic:)
Endrju_G
Administrator
Newbie

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2007, 12:58:10 »

A jaki sprz?cik masz Piootrek?
Ja si? jeszcze zastanawiam, czy by na Debianka nie przej??, ale w sumie ubuntu, to debian, tylko lekko zmodyfikowany... A wybra?em ubuntu, bo ma dosy? ?atw? instalacj? sieciow?, oraz jest kup? skryptów do wklejenia do konsoli, ?eby co? zainstalowa? Uśmiech

------------------------------------------------------------------
@gurmier: Te? mia?em, a? mi si? zepsu? Język

gurmier

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2007, 14:57:02 »

Piotr ma Pegazusa  96 bitowego Język
Endrju_G
Administrator
Newbie

« Odpowiedz #5 : Grudzień 23, 2007, 14:29:36 »

Panowie i Panie, sam w to nie wierz?  do ko?ca, ale prawda jest taka, ?e silkroadonline wystartowa? mi pod linuxem KateOS 3.6 PL  (s? b??dy w teksturowaniu). Mój sprz?t to nadal radeon 9550 i athlon 1600+ Uśmiech Wersja sterownika ati to: ati-driver-installer-8.443.1-x86.x86_64.run wersja wine: 0.9.50 konfig na windows 98, jest d?wi?k i wszystkie funkcje gry dzia?aj? Chichot w ogóle co b?d? gada?, tu s? screeny:
http://www.unia.yoyo.pl/albums/userpics/snapshot2.png
http://www.unia.yoyo.pl/albums/userpics/snapshot1.png

Powiem jeszcze kilka s?ów o systemie; KateOS 3.6 zainstalowany 3 dni temu, bezbole?nie zaktualizowany w 100% równie bezbole?nie zainstalowane oryginalne sterowniki ATI co jeszcze w ?adnym innym systemie z rodziny unix mi si? nie trafi?o; nast?pnie silk zainstalowany pod tym systemem oraz uruchomiony.... ch?opaki polecam ten system Uśmiech

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: